History
 
ΕΘΝΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Ο Π.Α.Ο.Κ. στάθηκε πάντοτε μπροστάρης, σ’ όλους τους εθνικούς αγώνες, που διεξήγαγε η πατρίδα μας. Ο πυρήνας που συνέβαλε στην ίδρυση του Σωματείου, αποτελείτο από αγωνιστές του 1955-59.


Επίσκεψη προέδρου Γλαύκου Κληρίδη στον Π.Α.Ο.Κ.
Στη διάρκεια της τουρκικής ανταρσίας του 1963-64 και κατά την εισβολή του 1974 μέλη του Σωματείου στάθηκαν φρουροί στις επάλξεις και έδειξαν απαράμιλλη φιλοπατρία. Κατά τα γεγονότα του 1963-64 έχασε τη ζωή του ο Κωστάκης Σαββίδης, που ήταν από τα πιο δραστήρια μέλη του Σωματείου.

Κατά την τουρκική εισβολή του 1974 έπεσαν μαχόμενοι οι: Χριστάκης Νικολαΐδης, Σωτήρης Χατζηκυριάκου, Αντώνης Κορέλλης, ποδοσφαιριστές του Π.Α.Ο.Κ., ο Σταύρος Σταυράκης και Χριστάκης Χριστοφίδης, σεμνά και φιλότιμα μέλη του Σωματείου.

Σε ώρα καθήκοντος, σε άσκηση της Εθνικής Φρουράς, έχασε τη ζωή του ο λοχαγός Νίκος Ζαμπακίδης, ένα ξεχωριστό τέκνο της Κυθρέας και του Π.Α.Ο.Κ.


Παρέλαση στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.
Η ΚΥΘΡΕΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ Ε.Ο.Κ.Α.

Ο ηρωικός αγώνας του 1955-59 ήταν μεγαλειώδης και περήφανος βγαλμένος μέσα από την ιστορία, τις αξίες και τα ιδανικά της φυλής μας. Ο Κυπριακός Ελληνισμός σύσσωμος πέραν από μικρότητες, μακρυά από συμφέροντα, γεμάτος πίστη στο δίκαιό του αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις για την απελευθέρωση και την ένωση με τη μητέρα Ελλάδα. Έδωσε τη μάχη στα μαρμαρένια αλώνια της τιμής και έγραψε με κοντύλι αιματόβρεκτο το δικό του το έπος.

Η Κυθρέα έδωσε το δικό της παρόν στον Αγώνα εκείνο, τον υπέροχο. Τα παιδιά της γαλουχημένα με τα εθνικά ιδεώδη στάθηκαν συνεπή στο καθήκον.

Ο Ανδρέας Κανικλίδης αφηγείται:

Η Εκκλησία πρωτοστάτησε στη μύηση των νέων στον αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. Πρωτεργάτες στην Κυθρέα ήταν ο Θάσος Σοφοκλέους, ο Πέτρος Στυλιανού και ο Χρίστος Λογγίνος. Τα πρώτα μέλη ήταν ο Κλεάνθης Κολιός, ο Κώστας Παπαμυρμήγκης, ο Ανδρέας Κανικλίδης, Γιάννης Μακρής, ο Χριστοφής Μακρής, ο Χαράλαμπος Χατζημοιραίος κ.ά. Στη συνέχεια εντάχθηκαν και πολλοί άλλοι.

Οι πρώτοι Κυθρεώτες αντάρτες της Ε.Ο.Κ.Α. ήταν ο Θάσος Σοφοκλέους, τομεάρχης τομεά Πενταδακτύλου, ο Πέτρος Στυλιανού, ο Βάσος Πετρωνάς.

Στην ανταρκτική ομάδα της Κυθρέας ήταν: Στέλιος Πετάσης, τομεάρχης Κυθρέας, Ανδρέας Σουρής, Ανδρέας Βαβειάδης, Παναγιώτης Ζερβός και Τεύκρος Ελευθερίου.

Το 1958 ανέλαβε τον τομεά της Κυθρέας ο αξιωματικός Τάσος Μάρκου, αργότερα ηρωικός μαχητής του 1974.


Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ Π.Α.Ο.Κ ΚΥΘΡΕΑΣ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΤΟΥ 1963-64


Ο Πνευματικός Αθλητικός Όμιλος Κυθρέας «Π.Α.Ο.Κ.» διαδραμάτισε ρόλο σημαντικότατο κατά την περίοδο της τουρκικής ανταρσίας του 1963-64. Το οίκημα του έγινε Αρχηγείο της Εθελοντικής Εθνοφρουράς που δημιουργήθηκε τότε, ενώ πολλά από τα μέλη του στελέχωσαν τις ομάδες που συστάθηκαν για αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας και απειλής.

Ο Ανδρέας Κανικλίδης, αξιωματικός της εθελοντικής Εθνοφρουράς διηγείται: Δόθηκε εντολή από την Κυβέρνηση να δημιουργηθεί Εθελοντική Εθνοφρουρά στην περιοχή Κυθρέας. Συστάθηκε τότε ένας πυρήνας αποτελούμενος από το Χριστοφή Μακρή, που είχε τη γενική ευθύνη, τον Ανδρέα Κανικλίδη, βοηθό του, τον Χαράλαμπο Χ΄΄Μοιραίο, τον Κώστα Λοΐζου και τον Γεώργιο Σαββίδη από το Τραχώνι. Ο πυρήνας αυτός θα προχωρούσε στη δημιουργία και οργάνωση των ομάδων της περιοχής Κυθρέας.

Ο Ανδρέας Κανικλίδης και Κώστας Λοΐζου εκπαιδεύτηκαν από Ελλαδίτες Αξιωματικούς στην περιοχή της Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Μετά το πέρας της εκπαίδευσής τους ανέλαβαν με τη σειρά τους την εκπαίδευση νέων από την ευρύτερη περιοχή της Κυθρέας.

Ιδρύθηκε στη συνέχεια το 351 Τ.Π., με έδρα τον Π.Α.Ο.Κ., που υπαγόταν στο 4ο τακτικό Συγκρότημα που είχε έδρα το Λευκόνοικο.


ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ

Ο Πνευματικός Αθλητικός Όμιλος Κυθρέας Π.Α.Ο.Κ. πιστός πάντοτε στα εθνικά ιδεώδη στάθηκε πρωτοπόρος σε κάθε αγώνα της μαρτυρικής μας πατρίδας. Μέσα από τα σπλάχνα του ξεπήδησαν αγωνιστές της λευτεριάς που έθεσαν πάνω απ’ όλα το μεγαλείο της Ελληνικής φυλής και καλλιέργησαν αξίες αιώνιες και ιδανικά πανανθρώπινα. Ανάμεσά τους ξεχωριστή θέση κατέχουν ο Κωστάκης Σαββίδης, που έχασε τη ζωή του στα τραγικά γεγονότα του 1963-64, οι Αντώνης Κορέλης, Χριστάκης Νικολαΐδης, Σταύρος Σταυράκης, Σωτήρης Χατζηκυριάκου, Χριστάκης Χριστοφίδης που σκοτώθηκαν κατά την Τουρκική εισβολή και ο αξιωματικός Νίκος Ζαμπακίδης που σκοτώθηκε σε άσκηση της Εθνικής Φρουράς.

Η σύλληψη των «πέντε αγνοουμένων» στο Τζιάος.

ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
Υπήρξε σεμνός και μετρημένος, πράος και γαλήνιος πρότυπο ανθρωπιάς και καλοσύνης. Ένας από τους ιδρυτές του Π.Α.Ο.Κ., η ψυχή του αθλητικού τομέα. Ποδοσφαιριστής και προπονητής της ομάδας, έγινε ο καθοδηγητής των νέων παιδιών του σωματείου, ο άνθρωπος που κέρδισε την εκτίμηση όλων. Τεράστια η συμβολή του στα πρώτα βήματα του Π.Α.Ο.Κ.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
Αγαπημένο παιδί της ποδοσφαιρικής ομάδας του Π.Α.Ο.Κ. Γεμάτος ευγένεια αλλά και δυναμισμό, αγαπούσε με πάθος το σωματείο μας, που το θεωρούσε σύμβολο της ελληνοχριστιανικής παράδοσης. Γι’ αυτή την παράδοση στάθηκε φρουρός στις επάλξεις, αληθινό παλληκάρι, και έδωσε την ίδια τη ζωή του στην πατρίδα.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ
Ο πιο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής της Κυθρέας. Αγωνιζόταν στον Π.Α.Ο.Κ. και στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ Λευκωσίας. Η ποδοσφαιρική του πορεία διαγραφόταν εξαίρετη. Η αγάπη προς την πατρίδα τον οδήγησε εκεί στην πρώτη γραμμή όπου και έχυσε το αίμα του για να ποτιστεί το δένδρο της λευτεριάς.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ
Παιδί μετρημένο και λιγομίλητο. Ο καλός μαθητής με τα χιλιάδες όνειρα για σπουδές, για επιστημονική καρριέρα. Το νήμα της ζωής του κόπηκε εκεί στον κάμπο της Κυθρέας που τόσο αγάπησε. Στάθηκε αληθινός Έλληνας απέναντι στον κατακτητή.

ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ
Ήταν ο άνθρωπος που σε κέρδιζε με την πραότητα και το χαμόγελό του από την πρώτη στιγμή. Κατάφερε να γίνει ένα από τα πιο αγαπητά μέλη της κοινότητάς μας, παρόλο που δεν ήταν Κυθρεώτης, καταγόταν από την Πάφο. Έχασε τη ζωή του σε ώρα καθήκοντος, πιστός στο κάλεσμα της Πατρίδας.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΡΕΛΛΗΣ
Λιγομίλητος, σοβαρός, μετρημένος, πράος, γαλήνιος. Με ψυχή πύρινη, προσηλωμένος στο χρέος, στα ιδανικά, στην ελληνοχριστιανική παράδοση, μένει εκεί απέναντι στα τανκς του Τούρκου εισβολέα για να υπερασπιστεί την ακεραιότητα, την τιμή, την ενότητα της πατρίδας.

ΛΟΧΑΓΟΣ ΝΙΚΟΣ ΖΑΜΠΑΚΙΔΗΣ
Λοχαγος της Εθνικής Φρουράς.

Άφησε την τελευταία του πνοή σε στρατιωτική άσκηση στο πεδίο βολής Καλού Χωριού το έτος 1993. Με την απλότητα, την ταπεινοφροσύνη και το θάρρος του, λάτρης του ελληνοχριστιανικού ιδεώδους και της Ελλάδας, ο Ζαμπακίδης υπήρξε ενεργό μέλος της μαθητικής κοινότητας του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων,σοβαρός και ευγενικός, λιγομίλητος και στοχαστικός, απλός και προσιτός, με ήθος και αρετές, υπήρξε αγέρωχος υπερασπιστής των ανθρώπινων αξιών και του ελληνικού πνεύματος και δραστήριο μέλος του σωματείου Π.Α.Ο.Κ.        
                         ΝΕΑ/
                 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
 
05/01/2017
ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΤΟΜΠΟΛΑ ΠΑΟΚ ΣΤΙΣ 8ΜΜ

 
03/12/2016
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ "ΑΝΤΩΝΗΣ Μ. ΚΟΡΕΛΛΗΣ"

 
28/05/2016
ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

 
25/05/2016
ΚΗΔΕΙΑ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΟΡΦΑΝΙΔΗ