History
 
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ Π.Α.Ο.Κ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΥΘΡΕΑΣ

«ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ Π.Α.Ο.Κ.»

Το οίκημα του Π.Α.Ο.Κ. στην Κυθρέα.

ΠΑΡΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Λουκάς Ορφανίδης - Πρόεδρος
Αντωνάκης Περικλέους - Αντιπρόεδρος
Παναγιώτης Ορφανίδης - Γενικός Γραμματέας
Κυριάκος Έλληνας - Ταμίας

Μέλη
Γεώργιος Μιχαηλίδης, Σταύρος Ιωαννίδης, Γεώργιος Αδαμίδης, Λεωνίδας Σαββίδης, Μάριος Ζαμπακίδης, Κλεάνθης Καλλής, Σάββας Φραγκούδης, Κωνσταντίνος Κολιός, Αλέξης Κολιός


Ο Π.Α.Ο.Κ. Κυθρέας συμπληρώνει φέτος πενήντα τρία χρόνια ζωής. Από αυτά μόνο τα δώδεκα ήταν στην Κυθρέα. Τα άλλα σαρανταένα βρίσκεται στην προσφυγιά μακριά από τη γενέθλια γη. Ο Π.Α.Ο.Κ. ξεκίνησε την πορεία του, με το τέλος του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου, στις αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν η νεοσύστατη Κυπριακή Δημοκρατία έκανε τα πρώτα της βήματα. Ιδρύθηκε στην Κυθρέα, στις 11 Μαρτίου του 1962, από μια ομάδα νέων ανθρώπων, που ανδρώθηκε μέσα από τον αγώνα του 1955-1959.

Τον Π.Α.Ο.Κ. όμως στελέχωσαν και παλαιότεροι, που ένιωθαν να μην τους εκφράζουν τα άλλα σωματεία της Κυθρέας, που υπήρχαν από πριν. Αρκετοί από αυτούς ήταν μέλη της Α.Ε.Κ.

Άνθρωποι νέοι και προοδευτικοί κάτοικοι της κωμόπολης Κυθρέας, υπήρξαν οι ιδρυτές του Αθλητικού, αλλά και Πνευματικού σωματείου. Το σωματείο αυτο προσδιοριζόταν ως σωματείο Εθνικό. Πιστό δηλαδή, στις ελληνοχριστιανικές αξίες. Υπήρξε και είναι μέχρι σήμερα σωματείο πνευματικό και αθλητικό. Με σκοπό και στόχο, να καλλιεργήσει τις πανανθρώπινες αξίες και τα ανθρωπιστικά ιδανικά, να αναπτύξει το αθλητικό πνεύμα, να ενισχύσει το αίσθημα αλληλεγγύης μεταξύ των μελών και να συμβάλει στην πνευματική τους πρόοδο.

Όλα αυτά ο Π.Α.Ο.Κ. επεχείρησε να τα πραγματοποιήσει, με την τέλεση αθλητικών αγώνων, με την οργάνωση πνευματικών, κοινωνικών και αθλητικών εκδηλώσεων και με την επικοινωνία και συνεργασία με άλλα σωματεία της Κυθρέας και της ευρύτερης περιοχής της.


Η πλατεία Σεραγίου από την πλευρά του Π.Α.Ο.Κ.
ΕΠΑΝΑΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ Π.Α.Ο.Κ.

Μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974 το Σωματείο προ σφυγοποιήθηκε όπως και η κωμόπολή μας. Το Σωματείο επαναδραστηριοποιήθηκε στην προσφυγιά στις 19 Οκτωβρίου του 1988, ύστερα από πρωτοβουλία παλιών στελεχών του. Η επαναδραστηριοποίηση του Π.Α.Ο.Κ. είχε ως στόχο να φέρει σε επαφή τα μέλη και τους φίλους του, να συσφίξει τις σχέσεις όλων των Κυθρεωτών, να καλλιεργήσει το αθλητικό ιδεώδες, να βοηθήσει στο κοινωνικό τομέα, αλλά κυρίως να αγωνιστεί για την επιστροφή στη γενέθλια γη και να βοηθήσει στη διατήρηση της μνήμης της κατεχόμενής μας κωμόπολης.

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε ήταν πολλές. Τα πάντα άρχιζαν από το μηδέν. Το πρώτο βασικό πρόβλημα ήταν η εξεύρεση οικήματος. Σοβαρό πρόβλημα ήταν ακό μη η συγκέντρωση των μελών και φίλων του, αφού η προσφυγοποιήση είχε ως αποτέλεσμα να διασκορπιστούν σε πολλά σημεία της Κύπρου, ν’ αλλάξουν συνήθειες, να δημιουργήσουν νέους φίλους, να βρουν άλλους χώρους για να περνούν τις ελεύθερές τους ώρες.

Ο αγώνας ήταν σκληρός. Τα εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια του Σωματείου, έχοντας την αρωγή των μελών και φίλων του Π.Α.Ο.Κ., κατάφεραν να υλοποιήσουν πολλούς από τους στόχους του και να δώσουν στον Π.Α.Ο.Κ. την χαμένη του αίγλη. Σήμερα αναγνωρίζεται από όλους η σημαντική πορεία που έχει κάνει, μια πορεία προόδου, σημαντικού έργου και με γάλης προσφοράς.

Ο Π.Α.Ο.Κ. κατάφερε να φέρει κοντά του τους Κυθρεώτες, πράγμα πολύ σημαντικό, μια και η συνεχής επικοινωνία και συνεργασία με τους κατοίκους της γενέθλιας γης, είναι απόλυτα αναγκαία και για τη διατήρηση της μνήμης της κατεχόμενης κοινότητάς μας και για τον αγώνα για επιστροφή.

Καλλιέργησε το αθλητικό πνεύμα, με την ίδρυση ομάδας χειροσφαίρισης και ύστερα ομάδα επιτραπέζιας αντισφαίρισης.

Δημιούργησε τμήμα νέων πράγμα πολύ σημαντικό με πολλαπλές θετικές συνέπειες.

Οργάνωσε σειρά διαλέξεων ποικίλου ενδιαφέροντος.

Δημιούργησε Τράπεζα Αίματος για όλους τους Κυθρεώτες.

Ο Π.Α.Ο.Κ. πρωτοστάτησε στη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής Περιοχής Κυθρέας, ενώ παράλληλα οργά νωσε με μεγάλη επιτυχία αντικατοχικές εκδηλώσεις.

Στα πρώτα χρόνια μετά την επαναδραστηριοποίησή του το σωματείο στεγάστηκε πρώτα στην οδό Χίου στους Αγίους Ομολογητές και ύστερα στην οδό Αρχιεπισκόπου Κυπριανού στο Στρόβολο.

Το Σωματείο στεγάζεται σήμερα σε ιδιόκτητο οίκημα, στο Στρόβολο, του οποίου η κατάθεση του θεμέλιου λίθου έγινε την Κυριακή 20 Μαΐου 2001 και τα εγκαίνια τέλεσε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Τάκης Κληρίδης στις 2 Φεβρουαρίου 2003. Φιλοδοξία του Σωματείου είναι το νέο οίκημα να καταστεί πόλος έλξης όλων των Κυθρεωτών, ανεξάρτητα φρονήματος και πολιτικής τοποθέτησης. Βαθιά επιθυμία είναι να γίνει το οίκημα χώρος συγκέντρωσης όλων των συγχωριανών και χώρος φιλοξενίας και δρα στηριοτήτων των οργανωμένων συνόλων της Κυθρέας.

Το Σωματείο προχώρησε στην ανέγερση μνημείου πεσόντων και αγνοουμένων Κυθρεωτών στο προαύλιο του οικήματος, ως ελάχιστο φόρο τιμής απέναντι σ’ εκείνους που έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδας μας.


Η ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ Π.Α.Ο.Κ.

Ο Πνευματικός Αθλητικός Όμιλος Κυθρέας είχε μια μεγάλη και πλούσια διαδρομή με πολλούς σταθμούς μέχρι να φτάσει σ’ αυτό το σταθμό, στο σημερινό ιδιόκτητο οίκημά του, στη Λεωφόρο Σταυρού. Ευχή και ελπίδα αυτός ο σταθμός νάναι ο προτελευταίος. Τελευταίος θέλουμε να ’ναι και πάλι η ιστορική πλατεία Σεραγίου εκεί στη γενέθλια γη της Κυθρέας.

Με την ίδρυσή του το σωματείο στεγάστηκε, όπως και όλα τα σωματεία Κάτω Ενοριών της Κυθρέας, στην πλατεία Σεραγίου, στο πάλαι ποτέ διοικητικό κέντρο της κωμόπολής μας. Στην πλατεία λοιπόν Σεραγίου και συγκεκριμένα στο καφενείο του Αντώνη Βαβειάδη στεγάστηκε με την ίδρυσή του ο Π.Α.Ο.Κ. Στη συνέχεια μετακινήθηκε σ’ ένα ιστορικό κτίριο της Τουρκοκρατίας, σε δύο δωμάτια στο πίσω μέρος του καφενείου του Γεώργιου Γιαλλούρη. Μετά από ένα χρονικό διάστημα μεταφέρθηκε στο οίκημα του Νικολή Κανικλίδη που βρισκόταν πάνω από το καφενείο του Πετρουλλή.

Εκεί το βρίσκουν οι διακοινοτικές ταραχές του 1963-64. Ο Π.Α.Ο.Κ. γίνεται στην ουσία στρατώνας της Εθνοφυλακής. Μετέπειτα μετακινήθηκε στην ανώγειο κατοικία του αλευρόμυλου του «Κορώνα» του μ. Μιχάλη Α. Κορέλλη. Ακολούθως, για μικρό χρονικό διάστημα, ο Π.Α.Ο.Κ. στεγάστηκε στο σπίτι της Δέσποινας Μιχαηλίδου, δίπλα από το καφενείο Ανθούλλη. Τέλος στεγάστηκε στο καφενείο του μ. Ανδρέα Ελευθερίου. Εκεί παρέμεινε μέχρι τον τραγικό Αύγουστο του 1974. Ο Π.Α.Ο.Κ. πήρε το πικρό δρόμο της προσφυγιάς μαζί με τους ανθρώπους της Κυθρέας. Όπως πολλά προσφυγικά σωματεία, ανέστειλε τις δραστηριότητές του για αρκετά χρόνια. Επαναδραστηριοποιήθηκε το 1988 και στεγάστηκε σ’ ένα παλιό σπίτι στην οδό Χίου στους Αγίους Ομολογητές. Έμεινε εκεί για κάποια χρόνια που ήταν ομολογουμένως πολύ δύσκολα. Το σπίτι αυτό πλήρως ακατάλληλο για σωματείο. Έτσι, κάνοντας ο Π.Α.Ο.Κ. ένα σημαντικό βήμα, στεγάστηκε στην οδό Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, δίπλα από την εκκλησία της Παναγίας Χρυσελεούσας του Στροβόλου. Οι συνθήκες πολύ καλύτερες, η πρόοδος του Π.Α.Ο.Κ. σημαντική.

Μετά από πολλές προσπάθειες ο Π.Α.Ο.Κ κατάφερε να εξασφαλίσει χαλίτικη γη στη Λεωφόρο Σταυρού και να προχωρήσει πρώτα στην ανέγερση ιδιόκτητου οικήματος και στη συνέχεια μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων περιοχής Κυθρέας. Η βοήθεια της κυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη συγκινητική, ανεκτίμητη. Σημαντική ήταν η βοήθεια του Κ.Ο.Α. αλλά και πολλών στελεχών και φίλων του Π.Α.Ο.Κ. Αναφέρουμε ενδεικτικά τον τότε Υπουργό Οικονονομικών Τάκη Κλη ρίδη, τον Χρίστο Αρτεμίου, προεδρικό Σύμβουλο, το τότε Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Α.Ο.Κ., τον Τάσο Κολιό και τον νυν Κοινοτάρχη Αγίου Ανδρονίκου Σάββα Κολιό. Η αρωγή των μελών και φίλων του Π.Α.Ο.Κ. ήταν και είναι σίγουρα ουσιαστική και πολύτιμη. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους.

ΟΙΚΗΜΑ Π.Α.Ο.Κ. ΚΥΘΡΕΑΣ

ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ
ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΤΑΚΗΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
   
ΔΩΡΗΤΕΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΝΑΓΗ ΛΤΔ ROYAL ENGINEERING LTD
EXCELLO LTD SYNERGY MARINE TECHNICAL LTD
MAOURIS CERAMICS ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΟΙ ΧΥΤΡΟΙ ΚΥΘΡΕΑΣ»
   
ΑΤΟΜΑ  
ΑΔΑΜΙΔΗΣ Α. ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΗΣ Ν. ΚΩΣΤΑΣ
ΑΔΑΜΙΔΗΣ Λ. ΚΩΣΤΑΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ Ι. ΛΟΥΚΑΣ
ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΖΑΜΠΑΚΙΔΗΣ ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ Α. ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΚΑΝΙΚΛΙΔΗΣ Ν. ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΙΠΙΛΛΟΣ ΛΟΥΚΑΣ
ΚΟΛΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ Κ. ΑΝΔΡΕΑΣ
ΚΟΛΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ ΦΡΑΓΚΟΥΔΗΣ Φ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΑΚΡΗΣ Ι. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ
   
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΗΜΑΤΟΣ
ΛΟΥΚΑΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΝΙΚΛΙΔΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ Β΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΑΜΙΑΣ
   
ΜΕΛΗ  
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΛΙΟΣ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ, ΤΕΥΚΡΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΜΑΡΙΟΣ ΖΑΜΠΑΚΙΔΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ, ΤΑΣΟΣ ΚΟΛΙΟΣ, ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΚΑΛΛΗΣ, ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΝΤΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ


        
                         ΝΕΑ/
                 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
 
05/01/2017
ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΤΟΜΠΟΛΑ ΠΑΟΚ ΣΤΙΣ 8ΜΜ

 
03/12/2016
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ "ΑΝΤΩΝΗΣ Μ. ΚΟΡΕΛΛΗΣ"

 
28/05/2016
ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

 
25/05/2016
ΚΗΔΕΙΑ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΟΡΦΑΝΙΔΗ